Den sockersöta sanningen

godis..JPG

Det behöver inte vara svårt att skippa sockret – det gäller bara att ha koll på fällorna.
Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk kemi vid Lunds universitet, ringar särskilt in tre sådana: Juice, bröd och yoghurtar.

– Många ”hälsosamma” grejer som är vanliga frukostkompisar innehåller ofta mängder av socker. Egentligen är inte godiset något problem – köper jag godis vet jag att det är onyttigt, men jag kanske inte tänker på att frukostmaten kan vara alltför sockerrik.

Tore Persson, läkare och forskare på Karolinska Universitetssjukhuset som senare i vår ger ut boken Sockerdoktorns överlevnadsguide (Norstedts), menar dock att vi ska passa oss noga för det söta som är beroendeframkallande. 
– Äter man socker och sötsmakande saker oavbrutet och varje dag är man beroende av det. Slutar man och låter bli det under en lång tid är man inte beroende av det.
Så enkelt är det menar Tore Persson som är kritisk till livsmedelsindustrin som producerar sockerrika halvfabrikat och tycker att vi har ett ansvar mot våra barn att inte ge dem snabbmat som innehåller transfetter och raffinerat socker.

 

Blir vi tjocka av socker?
– Vi går upp i vikt av socker, säger Tore Persson.
– Ja, det finns ett klart samband mellan fetma och konsumtion av chips, godis och läsk. Låt inte dina barn vänja sig vid sötsaker, säger Charlotte Erlanson Albertsson.

Men hon menar också att sockret inte alltid behöver vara dåligt.
– Ät gärna efterrätter, enkla till vardags och lite festligare på helgen. När vi precis ätit mat är blodsockret redan högt, då riskerar vi inte att få något snabbt blodsockerfall utan blir i stället piggare. Dessutom aktiverar det söta matsmältningen.

I samband med motion tar kroppen också bättre hand om och förbränner snabba kolhydrater som socker. Då kan den snabba kicken rent av vara bra för att gynna en snabbare återhämtning.
– En annan bra sak med motionen är ju att den ger tydliga hungerkänslor, och på det sättet kan man bli av med småätande. Bland kvinnor är småätande särskilt vanligt. Många unnar sig inte att äta ordentligt, är återhållsamma hela tiden, blir inte mätta och så är de inne i en ond cirkel med småätande i stället, säger Charlotte.

Tore Persson menar:
1. Man överlever ett helt liv utan socker och
2. Allt som innehåller socker, oavsett mängd, är sockerfällor.

– Socker hör inte hemma i biologiska system och definitivt inte i människor. Cancer växer väldigt bra i sockerlösningar. Det spelar ingen roll om det är modifierad stärkelse eller vitt socker, smakar det sött så spotta ut det!

www.topphalsa.se

Senast uppdaterad (2010-03-04 10:14)

   •  AssyriaTV_1.JPG

     

     Huj__d__.1.JPG