Ishtar föreningen ordnade studiebesök till Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg 11-10-2012

DSC00436.JPG

Kretsloppsparken Alelyckan i Göteborg startade 2007 och minskar numera avfallet med 360 ton om året genom att återanvända saker. Det motsvarar växthusgaser från 430 bilar som kör 1 500 mil vardera. Även bidraget till försurning och övergödning minskar tack vare parken.

Återbruket är en av fem avdelningar i kretsloppsparken (de andra är en återvinningscentral, Stadsmissionen, Returhuset och en återvinningsstation) och huserar i och utanför en stor lagerlokal.

 Här tar man hand om inredning och byggmaterial som människor har tröttnat på, eller som blivit över. Lokalens gångar är fyllda av fönster, ugnar, kakel, kylskåp, beslag, ja det mesta man kan tänka sig.

Att återanvända saker är ju inget nytt, men det de gjort är att satsa mycket pengar på en stor yta och bjuda in andra entreprenörer på området som tar hand om det folk inte vill ha och säljer det vidare på olika sätt.

Lite längre bort i parken ligger Returhuset. Här restaureras, snickras och monteras det – allt inom ramen för ett sysselsättningsprogram där människor som behöver komma in i arbetslivet får arbetsträning. På ett år strömmar cirka 100 personer igenom olika sysselsättningsprogram. De kan välja att arbeta i caféet, med textil, möbelomklädsel, cyklar, trädgård eller snickeri

DSC00438.JPG

 

DSC00447.JPG

DSC00448.JPG

 

   •  AssyriaTV_1.JPG

     

     Huj__d__.1.JPG